Zápis do 1. ročníku

Srdečně zveme všechny budoucí prvňáčky na zápis do naší malé školy, která nabízí výuku v malém kolektivu dětí, individuální přístup a velmi dobře vybavené třídy učebními pomůckami i výpočetní technikou. Po skončení vyučování mohou všichni žáci využívat různé kroužky a pěknou školní družinu, ze které ty nejmenší doprovázíme k autobusům. Naši žáci mohou také  čerpat příspěvek na dopravu a stravování.

Zápis se koná v budově školy ve středu 12. dubna od 14.00 do 16.00 hodin, v případě dotazů můžete volat 379 779 232 nebo nás osobně navštívit. S sebou si přineste občanský průkaz a rodný list dítěte. Těšíme se na vás!!!!!

 

 

 

Informace k organizaci a průběhu zápisu

pro přijetí k základnímu vzdělávání na Základní škole Všeruby, okres Domažlice, příspěvková organizace, Všeruby 70, 345 07 Všeruby, na školní rok 2017/2018.
Zápis k povinné školní docházce se uskuteční ve středu 12. 4. 2017 od 14:00 hodin do 16:00 hodin.

S sebou rodiče přinesou: občanský průkaz a rodný list dítěte.

Zápis dětí do prvních ročníků základních škol vychází z ustanovení zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů.

Zákonný zástupce (rodič) je povinen přihlásit dítě k zápisu k povinné školní docházce. Nesplnění ze strany zákonných zástupců lze považovat za porušení jejich právních povinností.

Povinná školní docházka začíná počátkem školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne šestého roku věku, pokud mu není povolen odklad.

Pro školní rok 2017/2018 se zápis týká dětí narozených od 1. 9. 2010 do 31. 8. 2011 a také dětí s odkladem povinné školní docházky z loňského roku.

Dítě, které dosáhne šestého roku věku v době od září do konce června příslušného školního roku, může být přijato k plnění povinné školní docházky již v tomto školním roce, je-li přiměřeně tělesně i duševně vyspělé a požádá-li o to jeho zákonný zástupce. Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince k plnění povinné školní docházky podle věty druhé je také doporučující vyjádření školského poradenského zařízení, podmínkou přijetí dítěte narozeného od ledna do konce června doporučující vyjádření školského poradenského zařízení a odborného lékaře, která k žádosti přiloží zákonný zástupce.

Odklad povinné školní docházky: není-li dítě tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé a požádá-li o to písemně zákonný zástupce dítěte v době zápisu dítěte k povinné školní docházce podle § 36 odst. 4, odloží ředitel školy začátek povinné školní docházky o jeden školní rok, pokud je žádost doložena doporučujícím posouzením příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře nebo klinického psychologa. Pokud požadované posudky budete mít již před zápisem (odborný nebo dětský lékař; školské poradenské zařízení), přineste je k zápisu.

Popis formálních a případných dalších částí zápisu

Průběh zápisu pro školní rok 2017/2018 je následující:

  1. Zákonný zástupce nahlásí své jméno, prokáže se občanským průkazem a předloží rodný list dítěte.
  2. Zákonný zástupce vypíše žádost o přijetí k základnímu vzdělávání.
  3. Zákonný zástupce vyplní ve spolupráci s pedagogickým pracovníkem školy zápisový lístek.
  4. V případě, že zákonný zástupce přišel i s dítětem, projde dítě orientačním posouzením školní připravenosti ve vztahu k očekávaným výstupům vzdělávacích oblastí rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání. Předmětem posouzení je:
    1. sociální zralost dítěte,
    2. základní vyjadřovací schopnosti (básnička, písnička),
    3. hrubá a jemná motorika,
    4. kresba postavy,
    5. znalost základních barev,
    6. matematická představivost v oboru čísel do 5, znalost základních tvarů,
    7. všeobecné znalosti přiměřené věku.

Posouzení neslouží k zařazení dítěte do konkrétní třídy, poskytuje pouze základní představu o tom, zda je dítě zralé pro přijetí k základnímu vzdělávání. Pokud mají pedagogičtí pracovníci pochybnosti, doporučí zákonnému zástupci spolupráci se školským poradenským zařízením.

 

Kritéria pro přijetí žáků do 1. ročníku ZŠ Všeruby:

  1. Žáci s místem trvalého pobytu ve školském obvodu spádové základní školy – území obce Všeruby (Hájek, Brůdek, Studánky, Hyršov, Maxov, Kosteliště, Pláně, Pomezí, Chalupy). 2. Žáci s místem trvalého pobytu na území jiných obcí do naplnění kapacity. 3. Plánovaný počet tříd 1. ročníku: 1. Počet žáků, které bude škola do této třídy přijímat: maximálně 30.

Rodiče budoucích prvňáčků budou pozváni v květnu 2017 na informativní schůzku s třídní učitelkou a ředitelkou školy.